FEN-Vlaanderen in dienst van carnaval

Text Size

  • Decrease
  • Normal
  • Increase

Current Size: 100%

Print
Deel dit item
PDF

Maak kennis

Hoewel F.E.N. (Federatie Europese Narren) voor de gewone leek een volslagen onbekende is, geniet zij in de bonte carnavalsmiddens een ruime bekendheid. De naam van de organisatie verklapt trouwens meteen het internationale karakter.

Zij is inderdaad Europees maar is voornamelijk actief in Duitsland, België en Nederland.
Ons land bekleedt hierin na Duitsland de tweede plaats, met ongeveer 550 aangesloten verenigingen, verspreid over Vlaanderen en Wallonië. Vlaanderen neemt hierin ongeveer een 500-tal verenigingen voor zijn rekening. Duitsland bekleedt logischerwijze de eerste plaats met een 800-tal aangesloten leden, terwijl F.E.N.-Nederland goed is voor ongeveer 100 aangeslotenen.

De F.E.N. werd opgericht in Duitsland einde de zestiger jaren, en vond interesse bij de Belgische carnavalsverenigingen sinds 1970. Tijdens de periode van 1970 tot 1976 groeide het aantal aangesloten verenigingen aan tot een 35-tal, om uiteindelijk vanaf 1976 aan een snelle uitbreiding te beginnen.

Na het verdwijnen van de C.V. Tutters uit Eigenbilzen, enkele jaren geleden, is thans de Orde van de Pietermannen uit Leuven het langst aangesloten lid van de F.E.N.

De voortdurende expansie heeft dan ook tot gevolg gehad dat de bestaande bestuursvormen regelmatig dienden herzien en aangepast te worden. Oorspronkelijk startte men inderdaad uitsluitend met een nationaal bestuur, dat nadien als gevolg van de regionalisatie van ons land, opgesplitst werd in een afdeling Vlaanderen en Wallonië, om uiteindelijk eveneens over te gaan naar provinciale bestuursorganen.