FEN-Vlaanderen in dienst van carnaval

Text Size

  • Decrease
  • Normal
  • Increase

Current Size: 100%

Print
Deel dit item
PDF

Try-Out B.O.L.

Try-Out B.O.L.

Nadat de kandidaten tijdens tien lesavonden de opleidingscyclus bij BOL (Buutte-onderwijs Limburg)) hebben afgerond krijgen ze bij wijze van proef de gelegenheid om de door hun opgedane kennis en ervaring te confronteren voor een zaal met publiek tijdens de zogenaamde Try-Out. Of je zou het ook de eerste praktijkoefening kunnen noemen, want het is niet iedereen gegeven om een overvolle zaal in te trekken, zenuwloos het podium te staan, en vervolgens het publiek gedurende 11 minuten te boeien met een humoristische toespraak.

Deze Try-Out gaat meestal door op laatst zondag van de maand november. Voor mensen die houden van een gezellige humoristische zondagnamiddag is dit beslist een aanrader.

Het is bovendien opvallend hoe stil en geboeid het publiek tijdens een Try-Out zit te luisteren naar de verschillende optredens. Tussen door wordt er bij wijze van afwisseling een beetje show gebracht.

De eerste Try-out vond plaats op 18 januari 1996 in De Sjeur (De Schuur) in Maasmechelen met de hulp van de plaatselijke carnavalsvereniging De Zavelzekskes. Een prachtiger decor voor deze eerste Try-out was nauwelijks denkbaar. Echt om van te snoepen, jawel, een echte ouderwetse schuur, nog steeds in de oorspronkelijke staat. De heerlijke geur van gedroogd hooi en muizenpis was nog duidelijk waar te nemen.

Nadien verjuisde de Try-Out even naar Waterschei om uiteindelijk zijn vaste stek te vinden in het Gemeenschapscentrum Ten Takel te Zonhoven.

Als men de lijst met kandidaat-tonpraters die tijdens de afgelopen jaren hebben deelgenomen aan de opleidingen overloopt, dan treft men daar niet alleen mannen en vrouwen in terug, maar eveneens sedert enige jaren enkele jaren jeugdige kandidaten. De jeugdrevelatie van B.O.L. is zonder enige twijfel Ine Verheyen die in 2004 van start ging. Tijdens opleidingsjaar 2005 kreeg zij bovendien het gezelschap van een tweede jeugdkandidaat met name Wim Claessen.