FEN-Vlaanderen in dienst van carnaval

Text Size

  • Decrease
  • Normal
  • Increase

Current Size: 100%

Print
Deel dit item
PDF

Artiestenavond

Artiestenavond

Wanneer een carnavalsvereniging een feestzitting organiseert is het maar normaal dat het merendeel der de artiesten die er optreden over een zeker "carnavalsgehalte" beschikken. We denken hier voornamelijk aan enkele fundamentele basisingrediënten, namelijk dansmariekes, tonpraters, enz...

Zij moeten er borg voor staan dat de carnavalszitting niet afglijdt naar een showavond waar het barst van populaire vedetten.Helaas is het aantal carnavalsartiesten in onze Vlaamse land erg beperkt, zodat verenigingen die echt een feestelijke carnavalszitting willen organiseren wel eens geconfronteerd worden met het feit dat het aanbod te klein is, en dat bovendien de kwaliteit die er gebracht wordt wel eens ondermaats durft te zijn.

Feit is dat het organiseren van echte carnavalszittingen eerder als een Limburgse traditie terug te vinden is. Het is dan ook bijna vanzelfsprekend dat in 1990 door FEN-Limburg van wal gestoken werd met het organiseren van een artiestenavond. Een speciale avond waar zoveel mogelijk artiesten de kans krijgen om binnen een afgesproken tijdsbestek hun act te komen opvoeren.

Deze artiestenavond gaat meestal door tijdens het laatste weekend van de maand september, zodat de verenigingen van hun kant de gelegenheid krijgen kennis te maken wat de beperkte wereld van de carnavalsartiesten te bieden heeft voor het komende carnavalseizoen. Het is bovendien niet ongewoon dat er dezelfde avond, tussen artiesten en verenigingen, al meteen afspraken gemaakt worden.

Gezien de belangstelling voor de Artiestenavond terugliep, werd beslist om voor deze organisatie een sabbatperiode in te lassen. Zodra er vanuit de verenigingen opnieuw vraag komt naar dit initiatief, kan dit weer opgepikt worden.